Wilt u uw medische gegevens beschermen tegen Mitz? Download onderaan deze pagina de Mitz weigerbrief. In deze brief maakt u duidelijk aan uw huisarts dat deze uw gegevens onder alle omstandigheden buiten Mitz moet houden.
De werkwijze van Mitz staat op verschillende manieren haaks op het medisch beroepsgeheim en het recht op privacy van patiënten. Lees daar alles over in dit artikel. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw gegevens niet in Mitz terechtkomen?
Hiervoor is het helaas niet voldoende om simpelweg geen toestemming te geven voor Mitz. Door de werkwijze van Mitz is het mogelijk dat uw gegevens ook zonder uw toestemming in Mitz terechtkomen. Daarom moet u zelf actie ondernemen om dit te voorkomen. Waarom is dat zo?
Alwetend systeem
Als uw zorgverleners zich aansluiten op Mitz, moeten ze aan Mitz doorgeven welke patiënten er bij hen staan ingeschreven. Dit zijn (medische) persoonsgegevens die zonder uw toestemming door Mitz worden opgeslagen.
Deze gegevens vormen bovendien een sleutel naar alle patiëntgegevens van iedere zorgverlener die zich op Mitz aansluit. Mitz weet met deze informatie te allen tijde waar ieders gegevens staan opgeslagen. Het maakt het tevens mogelijk om vanuit iedere aangesloten zorgverlener ’toestemmingen’ vast te leggen namens een patiënt. Na het registreren van deze toestemming kunnen ook andere zorgverleners aangesloten op Mitz bij uw gegevens. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u lezen in het overzicht van bezwaren tegen Mitz.
‘Houd al mijn gegevens buiten Mitz’
Om te voorkomen dat uw gegevens op deze manier in Mitz terecht kunnen komen, is het nodig dat u uw arts vriendelijk doch dringend verzoekt om bij het aansluiten op Mitz uw inschrijfgegevens niet door te sturen. Als dat wel is gebeurd, zouden deze door uw huisarts moeten worden teruggehaald om te voorkomen dat uw gegevens via Mitz kunnen worden opengezet.